Egyesületünk fontos és közérdekű adatai:

Az egyesület hivatalos neve: Ferencvárosi Természetbarátok Sportköre DELFIN Klub

Cím: Budapest, XI. Bartók Béla út 19.

Elérhetőség: gyovai94{kukac}gmail.com (Gyovai Tamás, elnök)

Egyesületünk története régre nyúlik vissza. Dr. Balázs Dénes (barlangkutató, földrajztudós, világutazó) 1954-ben mintegy 20 fős csapatával feltárta az égerszögi Szabadság-barlangot, és ekkortájt csoportot alapított. Eleinte ez a csoport az Élelmiszeripari Minisztérium Kinizsi S.K. turista szakosztály barlangkutató csoportjaként működött, amiben Dénes megkezte a barlangkutatást is.

1956-tól már független csoportként működtek. A Ferencvárosi Természetbarátok Sportköre (FTSK) nagy egyesület szakosztályaként tagozódtak be, amiben többek közt a későbbiekben sok fontos csoport működött szakosztályként, mint például a Hóvirág Szakosztály (túrázás), az Excelsior Szakosztály (ma már független hegymászó egyesület), a Delfin Szakosztály (búvár és egyben barlangi búvár klub), a Solymár Csoport (Solymári-ördöglyuk barlangkutatói). 1992-ben a szakosztályok függetlenedtek egymástól, így lett az Excelsior SE önálló egyesület és a többi szakosztály pedig a DELFIN Klub alatt működött tovább jogilag. Nemrég az egyesületünk sok éven át nagy munkát végző elnöke és a Hóvirág Szakosztály vezetője Baloghné Szentirmay Judit lemondott tisztségéről, így a hivatalos egyesületet a barlangászok vették át. 

A Barlangkutató Szakosztály legnagyobb érdeme a Szabadság-barlangban feltárt jelentős, 500 m hosszú új rész 1991-ben, Vidics Zoltánné és Frecska József vezetésével, de jópár barlang kutatása a nevünkhöz fűződik (Danca-barlang, Solymári-ördöglyuk, Háromlyukú-zsomboly, Látó-hegyi-barlang).

Egyesületünk kutatóházat is üzemeltetett Égerszögön a Szabadság-barlang mellett, valamint a Som-hegyi turistaházat is mi üzemeltettük egészen addig, amíg 2013-ban át nem adta az állam a Pilisi Parkerdő részére. Jelenleg a Bartók Béla úti klubhelyiség a központunk, ahol gyűléseinket, eseményeinket tarjuk. 

Szakosztályunk fő tevékenysége sokáig csak a barlangkutatás és a társasági élet megélése volt, de napjainkban ezeken felül fontos része életünknek a barlangi túrázás (itthon és külföldön), barlangász alapfokú tanfolyamokkal részt veszünk az oktatásban és az új barlangászok bevonzásában, alkalmanként kanyoning túrákon is részt veszünk. Az utóbbi sport szerelmesei külön csoportot is alapítottak, mely főleg tagjainkból állt CanyonMonkeys néven, és ami ma Magyar Kanyoning Sportegyesület néven működik. 

Egyesületünk nyílt és szeretettel vár mindenkit, akit érdekel a barlangos világ és a társasági élet. 

Beszámolóink:

2018

2019

2020